Copy

KOSTI ry:n uutiskirje


3/2020
Uutiskirjeet löytyvät jälkikäteen SILTA yhteisöklubin kotisivuilta KOSTI ry:n osion alta uutiskirjeet kansiosta. 
KOSTI ry on Keski-Pohjanmaan alueella toimiva maakunnallinen verkostojärjestö, joka kokoaa alueen eri yhdistyksiä ja muita kansalaistoimijoita yhteistyöhön. KOSTI ry hallinnoi SILTA yhteisöklubin ja OLKA-toimintaa sekä Järjestöt mukana muutoksessa Keski-Pohjanmaalla -hanketta.
LUE LISÄÄ TÄSTÄ!
Toiminnanjohtajan terveiset
 

Järjestöjen avustusten turvaaminen syksyn ponnistus

Sanna Marinin hallituksen 16.9.2021 julkaisema talousarvio vuodelle 2021 toi helpotuksen järjestöjen avustusmäärien ennakoituun leikkaukseen. Uuden talousarvion myötä myös uusien STEA-avustuksilla rahoitettuja hankkeiden tai toimintojen avustushaku vuodelle 2021 voidaan avata keväällä. Talousarvio sisältää täyden kompensaation Veikkausvoittovaroista jäävälle aukolle. Tuottojen vähenemisen kompensaatio eli 362 miljoonan euron ratkaisu koostuu arpajaisveron alentamisesta, sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä olevan jakamattomien tuottojen rahaston osittaisesta purkamisesta (ns. siirtyneet RAY-avustukset) sekä budjettivarojen käyttämisestä. Täysimääräinen kompensaatio ei kuitenkaan ole enää samassa määrin mahdollista tulevina vuosina. Avustusten saaminen ei siis ole itsestäänselvyys, vaan vaatii hakijoilta priorisointia ja vastuullisuutta hakuprosesseissa.

Syksyn alkua järjestökentällä varjosti valtiovarainministeriön esittämä talousarvio, jonka perusteella Veikkausvoittovaroin avustettavien järjestöjen avustuksia tultaisiin leikkaamaan yli neljänneksen; STEAn jakamia sosiaali- ja terveysalan järjestöjen avustuksia jopa 127 miljoonaa euroa. Käytännössä joka kolmas euro häviäisi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista. Järjestöt tekivät laajaa vaikuttamistyötä niin valtakunnallisesti kuin maakuntien sisällä, ollen myös suoraan yhteydessä ministereihin ja kansanedustajiin. Kosti ry oli mukana kolmessa kannanotossa, joista oman alueen avustuksia koskeva oli tärkein. Keskipohjanmaa-lehdestä saitte lukea alueen viiden STEA-avusteisen sosiaali- ja terveysjärjestön kannanoton avustusten turvaamisen tarpeesta alueellamme.

Olemme jo vuosia olleet huolissamme sosiaali- ja terveysalan järjestöille suunnatun ja erityisesti maakuntaan kohdistuvan avustusosuuden vähenemisestä. Keskipohjalaisista sosiaali- ja terveysalan järjestöistä viisi (5) saa tällä hetkellä avustusta toimintaansa STEAlta; avustusta vuodelle 2020 haki 20 alueen järjestöä. Lisäksi alueella toimii viisi (5) muualla toimivan sote-järjestön työntekijää sekä muutamia yhteishankkeita, joiden vaikutus- ja toiminta-alueeksi on kirjattu myös Keski-Pohjanmaa. Kaikki tämä toiminta on merkityksellistä tukien haavoittuvassa asemassa olevien tai muuten tukea tarvitsevien ihmisten elämää. Jotta avustuksia myönnetään jatkossakin alueellemme, ovat yhteiset tavoitteet ja keskinäinen yhteistyö asukkaiden, alueen yhdistysten ja yhteistyökumppaneiden kanssa avainasemassa todentamassa toimintojen tarkoitusta, tuloksia ja hyötyjä.

 

Voit lukea kannanoton tästä!
Syksy etenee ja KOSTI ry:n SILTA, OLKA ja Järjestöt mukana muutoksessa -hanke mukautuvat ”uuteen normaaliin” kehittäen toimintoja, joissa mahdollistetaan niin perinteinen kohtaaminen kuin virtuaalinen kanssakäyminen. Vielä on paljon opittavaa, kokeiltavaa ja sopeutumista edessä, mutta tärkeintä on uudistua ja mukautua yhdessä. Sen vuoksi vuoropuhelu ja suunnittelu teidän - jäsenyhdistysten, kokoontuvien yhdistysten, ryhmiin osallistujien, kävijöiden ja yhteistyökumppaneiden - kanssa on erittäin tärkeää ratkaisuja tehdessämme. Olemmekin lähestyneet teitä erilaisin kyselyin tämänkin vuoden aikana jo useamman kerran. Otamme mielellämme teidät vastaan keskustelemaan esiin nousseista tarpeista, joihin yhdessä voisimme löytää toimivia ratkaisuja. Seuraamme edelleen aktiivisesti valtakunnallisia suosituksia ja ohjeistuksia kokoontumisten mahdollistamiseksi, jotta toimintamme olisi turvallista meille kaikille! 
Toiminnanjohtaja
Sirpa Nevasaari
050 3826196
sirpa.nevasaari@siltakokkola.fi
 

SILTA yhteisöklubi on jo vuodesta 2011 toiminnassa ollut matalan kynnyksen kohtaamispaikka, johon jokainen yhdistys ja alueen asukas on tervetullut. SILTA toimii järjestötiedon keskuksena kooten yhteen ja jakaen alueen järjestötoiminnan ajankohtaisuuksia ja välittäen tietoa yhdistysten toiminnasta. Teemme laajasti yhteistyötä alueen järjestö- ja muiden toimijoiden kanssa kooten yhteen verkostoryhmiä. Tarjoamme tiloja yhdistysten ja erilaisten kansalais- ja vertaisryhmien toimintaan Kokkolan Kauppakeskus Chydeniassa sijaitsevissa tiloissamme.

Lisäksi olemme koonneet tiedot muista alueella sijaitsevista yhdistysten käyttöön vuokrattavista tiloista
nettisivullemme.

Voit tutustua SILTA yhteisöklubin kotisivuihin sekä Facebookkiin alla olevista painikkeista! 

Facebook
Kotisivut

SILTA YHTEISÖKLUBIN ROOLI JA TULEVAISUUS

Silta on ollut alueen järjestöjen sillanrakentajana jo pian 10 vuotta ja mietimme miten voimme palvella kansalaisia paremmin tulevaisuudessa, olisiko teemapäiviä, esimerkiksi, tiistaisin senioripäivä jota sisältää seniorikahvit ja heti perään digiopastusta. Tuokaa mielipiteenne esille ja ottakaa rohkeasti yhteyttä meihin. Suunnitellaan ja uudistetaan meidän toimintamme yhdessä. Teidän mielipiteenne ja kokemuksenne ovat meille erittäin tärkeitä. Antamienne vastausten ja tarinoiden pohjalta tarkastelemme toimintamme jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden haasteista paremmin. Tulevaisuuden haasteita on paljon, koronapandemia sotki jo paljon ja tiedämme että peliautomaatteja vähennetään yhä enemmän ja sehän tarkoittaa sitä että veikkausvoittovaroja jaetaan vähemmän joten järjestöjen on pakko priorisoitava toimintansa ja niin myös Sillan.

 

Vastausten avulla pyrimme kehittämään toimintaamme entistä toimivammaksi ja Teitä, kävijöitä sekä yhteistyötahoja, enemmän palvelevaksi.

SILTA YHTEISÖKLUBI ON AVOINNA

Olemme avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 9-14 sekä keskiviikkoisin kello 9-18
 • Perhekerho maanantaisin ja torstaisin klo 10
 • Seniorikahvit joka tiistai klo 9-12, rupattelua kahvikupposen äärellä. 
 • SenioriSurf digiopastus joka tiistai ja torstai klo 12 – 14
 • Kansainvälinen klubi keskiviikkoisin klo 16-18.
 • Äijäkahvit kerran kuukaudessa syksyn ensimmäinen torstaina 1.10 klo 8.00 tulkaahan ukot porisemaan!
 • Kaverikahvit klo 18-19.30 (Ensimmäinen ja kolmas torstai kuukaudessa)
SYKSYLLÄ TAPAHTUVAA
 • Lokakuun 1 on kansalaisvaikuttamisen päivä ja silloin aukeaa syksyn ensimmäinen ”äijien” kahvit klo 8. alkaen
 • 6.10 on Valtakunnallinen SenioriSurf -päivä digiopastusta klo 12-15 kahvikupposen äärellä.
 • Mielenterveysviikkoa suunnitellaan jo kovasti siihen palaamme.
 • Meillä voi piipahtaa aukioloaikojen puitteessa vaikka vaan tutustumaan paikkaan kahvikupposen äärellä.
Seuratkaa meitä Facebookissa ja kotisivuillamme! 

Otamme vastaan syksyn ja talven tilavarauksia numerosta 0400 314662 tai sähköpostilla
yhteisoklubi@siltakokkola.fi

Silta seuraa ja noudattaa viranomaisten suosituksia.

Järjestösuunnittelija
Lasse Nygård
040 0314662
lasse.nygard@siltakokkola.fi

Silta-avustaja
Maria Korhonen
maria.korhonen@siltakokkola.fi

Marian työtehtäviin kuuluvat mm. kohtaamispaikan vastaanotto- ja toiminnan ohjaamistehtävät, viestinnän avustaminen

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA toteutetaan Keski-Pohjanmaan keskussairaalan ja KOSTI ry:n yhteistyönä.

OLKA tarjoaa

 • aikaa kohdata kasvokkain
 • tietoa vertaistuesta ja vertaistuen välitystä
 • tietoa potilasjärjestöjen tukimuodoista
 • potilasjärjestöjen ja sairaalan yksiköiden teemapäiviä

OLKA Kokkola on avoinna Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ma-to klo 10–13, tule tapaamaan OLKAn työntekijöitä ja tutustumaan OLKAn toimintaan. Mikäli kuulut potilasyhdistykseen ja yhdistyksesi on halukas pitämään teemapäiviä OLKA pisteellä, niin ota yhteyttä Minnaan tai Hannaan.


TOIVO vertaistukivalmennus
 
Oletko kokenut oman tai läheisesi vakavan sairastumisen tai vammautumisen? Haluatko auttaa muita saman kokeneita?
Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi vertaistukijoiksi aikoville tarkoitettuun peruskoulutukseen. TOIVO- valmennukseen!
Valmennus sopii uusille sekä kokeneille vertaistukijoille ja koostuu neljästä verkkotapaamiskerrasta.
 
Aika: to 12.11., to 19.11., to 26.11. ja to 3.12 klo 16.30–20.00
Paikka: Verkkotapaamisena (tarkemmat tiedot vahvistusviestissä valmennukseen valituille)

 TOIVO-valmennus
* sopii niin uusille kuin kokeneillekin vertaistukijoille
* koostuu neljästä verkkotapaamiskerrasta ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä
* on maksuton
 
Valmennukseen otetaan 7 henkilöä.
 
Tee hakemus viimeistään 29.10.2020. Saat tiedon valmennukseen pääsemisestä ma 2.11.2020 mennessä (varaa päivät kalenteristasi jo hakuvaiheessa).

Hakemuksen vertaistukivalmennukseen löydät alla olevasta painikkeesta.

 
Hae valmennukseen tästä!

Tukea on tarjolla, älä jää yksin!
Projektipäällikkö
Minna Kallio-Järvinen
040 5695033
minna.kallio-jarvinen@siltakokkola.fi
Projektityöntekijä
Hanna Kautiainen
040 5695023
hanna.kautiainen@siltakokkola.fi

 
Tutusko OLKA Kokkolan Facebook sivuun tästä!
Järjestöt mukana muutoksessa Keski-Pohjanmaalla -hanke, joka on yksi STEA:n rahoittamista ja Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTE:n koordinoimaan ohjelmakokonaisuuteen kuuluvista maakunnallisista Järjestö 2.0-hankkeista, on toiminut elokuusta 2017 KOSTI ry:llä kahden työntekijän voimin. Kesäkuusta 2020 alkaen hankkeessa on ollut vain yksi työntekijä

Hankkeen tavoitteina on ollut järjestöjen roolin ja aseman selkiyttäminen kunnissa, Keski-Pohjanmaan maakunnassa ja sote-palveluissa, järjestöjen keskinäisen yhteistyön ja järjestöjen julkisen sektorin kanssa tapahtuvan yhteistyön lisääminen, viestinnän kehittäminen digitaalisia keinoja hyödyntäen, ja järjestöjen kumppanina toimiminen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun aikana. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun lopettaminen maaliskuussa 2019 vaikutti myös Järjestö 2.0 -kokonaisuuteen, sen oltua kytköksissä uudistukseen.

STEA:n avustuspäätöksessä maakunnallisille Järjestö 2.0 -hankkeille on myönnetty rahoitusta palkkakuluihin syyskuun 2020 loppuun asti. Hankkeiden oli alun perin tarkoitus jatkua vuoden loppuun saakka. 

 

Arviota avustustasosta tarkastellaan uudelleen syksyllä, kun käytössä on tarkempaa tietoa koronavirustilanteen vaikutuksista rahapelituottoihin. Jos tarkentunut arvio avustustasosta sen mahdollistaa, voi sosiaali- ja terveysministeriö tarvittaessa avata uusien avustusten ylimääräisen avustushaun loppuvuodesta 2020 tai vuoden 2021 alussa.

Voit tutustua hankkeen Facebook- ja kotisivuihin alla olevista painikkeista! 

Facebook
Kotisivut

Hankkeemme on blogikirjoituksen yhteistyössä Järjestöt mukana muutoksessa Pohjanmaan kanssa. Kirjoituksessa paneudumme molempia maakuntia ajankohtaisesti puhuttaviin aiheisiin, joita ovat sekä digialustat että alueiden yhteiskehittäminen.

Digialustojen osalta blogit käsittelevät meillä Keski-Pohjanmaalla käytössä olevaa eVILJOa sekä keväällä Pohjanmaalle rantautunutta Toimeksi.fi-kokonaisuuteen kuuluvaa Sinneditiä. Molemmat edellä mainituista alustoista pyrkivät tukemaan yhdistysten toimintaa alueella.

Blogissa yhteiskehittämisellä tarkoitetaan alueiden välistä vuoropuhelua ja ajatustenvaihtoa, joka on jatkunut tiiviisti jo vuodesta 2011.  Esimerkkejä tällaisesta ajatustenvaihdosta ovat erilaisten toimintamallien, kuten digitaalisten ratkaisujen innovointi yhdessä, sekä ratkaisujen keksiminen alueita pohdituttaviin ongelmiin, kuten viestinnällisiin asioihin. Tällainen ”yhteen hiileen puhaltaminen” on todellinen rikkaus ja sitä tulee vaalia niin elämässä kuin myös yhdistystoiminnassakin.

Voit lukea koko blogitekstin alla olevasta painikkeesta!

 
Tutustu blogiin tästä!
Sote-uudistusta johtavan ministeriryhmän jäsenet vierailivat tiistaina 1.9.2020 Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa. Tilaisuus oli kestoltaan kaksi tuntia.

Kierroksen aikana ministeriryhmän jäsenet vierailevat 22 alueella keskustelemassa sote-uudistuksesta. Kierroksen tavoitteena on antaa alueille tilaisuus keskustella lakiluonnoksesta ennen lausuntoajan päättymistä. Tilaisuudet on tarkoitettu ensisijaisesti alueiden luottamushenkilöille sekä sote-alan toimijoille. Tilaisuuksia on mahdollista seurata suorina verkkolähetyksinä.


Kokkolan tilaisuudessa ministerit kävivät aluksi läpi sote-uudistuksen suurimmat muutokset, painopisteet ja mahdollinen aluejako. Tämän jälkeen tilaisuudessa oli mahdollista esittää kysymyksiä, joista yhdessä ministereitä pyydettiin ottamaan kantaa kolmannen sektorin rooliin ja tulevaisuuteen uudistuksessa, kun esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoitus on vaarassa leikkaantua.


Voit tutustua tilaisuuden materiaaliin sekä katsoa tilaisuuden tallenteen alla olevista painikkeista!
 
Tutustu materiaaliin tästä!
Katso tilaisuuden tallenne tästä!

Hanketyöntekijä
Saku Piispanen
saku.piispanen@siltakokkola.fi
Mukavaa syksyn alkua toivottaa Sillan väki! 
Facebook
Website
Copyright © KOSTI ry
All rights reserved.


Voit tutustua tietosuojaselosteeseemme tästä.
Jos et jatkossa halua uutiskirjettämme, voit peruuttaa tilauksen vastaamalla tähän viestiin.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Järjestöt mukana muutoksessa Keski-Pohjanmaalla · Rantakatu 6 · Kokkola 67100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp