eVILJO

Yhdistysten ja
yhteisöjen
kohtaamispaikka

eVILJO on yhdistyksiä ja yhteisöjä varten oleva rekisteri aktiivisen kansalaistoiminnan tueksi ja yhteistoiminnan kehittämiseksi. eVILJO vahvistaa toimijoiden tunnettavuutta, viestintää ja verkostoitumista.

Ylläpitämällä tietojasi eVILJO:ssa ja ne julkisesti näyttämällä sinulla on käytössäsi maksuton käyntikorttinäkymä, kotisivu ja tapahtumakalenteri!

Rekisteritietoja voi päivittää milloin vain oman eVILJO-tunnuksella, jonka saat sähköpostiisi rekisteröinnin jälkeen.

Lisää yhdistyksesi tiedot eVILJO:n rekisteriin.
Ajankohtaista

1.8.2018

Ruotsalon kyläyhdistys ry

Ruotsalon kyläyhdistyksen tarkoituksena on edistää kylän asukkaiden yhteistyötä, omatoimisuutta, kylän elinkelpoisuutta sekä toimia sen asukkaiden yleisten ja yhteisten etujen valvojana. Tavoitteemme on edistää kylän asukkaiden toimeentulomahdollisuuksien yleisiä edellytyksiä ja palveluiden säilymistä alueella. Keskeistä toiminnassamme on kylän vakinaisten ja vapaa-ajan asukkaiden viihtyvyyden takaaminen. Ruotsalossa on oltava mahdollisuuksia harrastaa ja toimia. Tästä syystä yhdistysten ja yhteisöjen välinen yhteistyö on erittäin tärkeää, jotta Ruotsalo on myös tulevaisuudessa vireä kylä.Kyläyhdistys vaalii Ruotsalon kulttuuriympäristöä

Ruotsalon kyläyhdistys perustetiin vuonna 2001. Jo tätä ennen kylällä oli toiminut sähäkkä kylätoimikunta. Rekisteröityminen viralliseksi yhdistykseksi mahdollisti entistä jämäkämmät otteet kylän etujen puolustamiseen ja laaja-alaiseen kehittämiseen. Ruotsalon kyläyhdistys ry on kylän etujärjestönä vaikuttanut aktiivisesti kylää koskevaan suunnitteluun ja pyrkinyt vaikuttamaan kylän kannalta myönteiseen päätöksentekoon eri organisaatioissa. Kyläkeskuksessa Ruotsalon koululla on järjestetty erilaisia kuulemistilaisuuksia kylän vaiheyleiskaavasta luontoiltaan. Ruotsalon luonto ja kulttuuriympäristö ovatkin ainutlaatuisia. Mäkistä kylämiljöötämme myötäilevät sopusoinnussa kiviaidat, peltoaukeat, metsät, asuinrakennukset ja vesistöt. Viime vuosina erityisesti Vähäjärven niitto on vaatinut voimavaroja. Seuraamme myös aktiivisesti Hopeakallion louhoksen tilannetta, jotta myös tulevaisuuden ruotsalolaisten olisi mahdollista vaeltaa Devils Towerinsa laella.

Ruotsalon kyläyhdistys ry. on viime vuosina entisöinyt kylän luontopolun varrella olevien historiakohteiden tietotauluja. Erityisen hyvässä kunnossa on reitti Rytikari-laivakivi-murhapaalu-mestauspelto-Rytikari. Ruotsalon vaiherikas historia pitää huolen, että kyltitettävät kohteet eivät hevillä lopu. Niin Vähäjärvi, kasakkakivi, keisarinkivi, venäläisten vartiopaikka kuin Gränö odottavat vielä omaa tauluaan kertomaan ohikulkijoille Ruotsalon eletystä elämästä. Onneksi tarinoita voi lukea myös vuonna 2010 julkaistusta kyläkirjastamme Ruotsalo - kylä meren rannalla.

 

Panem et circenses

Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että kansa tarvitsee leipää ja sirkushuveja. Ruotsalon kyläyhdistys ry on ylpeä kylänsä palveluhakemistosta, johon on koottu kymmenittäin erilaisia palveluja, joita omalta kylältä voi saada. Kyläläisiltä voi ostaa niin hunajaa, käsitöitä, mansikoita, siivous-, elämys-, kuljetus-, kirvesmies-, valokuvaus-, parturi- ja hierontapalveluita jne. jne.  Tuoreimpana palveluntarjoajana palveluhakemistossa on minipossu Onni. Tämä suloinen iloa säteilevä possu on tunnetuimpia ruotsalolaisia vapaaehtoistyöntekijöitä.

Ruotsalon kyläyhdistys ry pyörittää monenlaisia tapahtumia vuodesta toiseen. Vuosikalenteriimme ovat vakiintuneet mestaruushiihdot, talvipäivä, pilkkikilpailut, Voimankoittojuoksu ja lauluilta. Olemme myös mukana hääräämässä kylämme muiden aktiivisten yhdistysten järjestämissä tapahtumissa. Erityisesti Ruotsalon Vanhempainyhdistys ry:n kanssa on ollut monipuolista yhteistyötä.

Satunnaisesti Ruotsalon kyläyhdistys ry:n vuosikalenteria värittävät myös Paskalaakan tanssit ja erilaiset luontotapahtumat Vähäjärven laavulla. Lintuja on käyty bongaamassa yhteisretken nimissä aina naapurikylä Marinkaisissa asti. Ähtärin eläinpuistoonkin on matkattu yhdessä. Tulevalle kesälle kaavaillaan rempseää onkitapahtumaa uusille Rytikarin kalasataman laitureille. Tilaisuus olisi samalla uuden satama-alueen avajaiset. Talvisena haaveena siintää jouluinen tapahtuma koulun pihalla, jonne pukki saapuisi hevosvetoisella reellä. Vähälumiset talvet ovat vesittäneet haaveet useana vuonna, mutta tavoitetta ei ole poislakaistu. Pitäisiköhän pukki kutsua vesiskootterilla tulevan kesän onkitapahtumaan?  Olisi siinä lapsilla ja vähän vanhemmillakin ihmettelemistä.

Toimeliaassa, avoimessa ja yhteisöllisessä kylässä on aina mukavampi olla, asua ja elää. Tästä syystä Ruotsalon kyläyhdistys ry. tekee uutterasti ja vilpittömästi työtä oman kotikylänsä parhaaksi myös jatkossa. Olet tervetullut mukaan toimintaan.

Ystävällisesti, Ruotsalon kyläyhdistys ry:n hallitus

Tietoa meistä:

http://pp.kpnet.fi/merenrannalla/

www.ruotsalonkylayhdistys.eviljo.fi

https://www.facebook.com/groups/49377385324/