eVILJO

Yhdistysten ja
yhteisöjen
kohtaamispaikka

eVILJO on yhdistyksiä ja yhteisöjä varten oleva rekisteri aktiivisen kansalaistoiminnan tueksi ja yhteistoiminnan kehittämiseksi. eVILJO vahvistaa toimijoiden tunnettavuutta, viestintää ja verkostoitumista.

Ylläpitämällä tietojasi eVILJO:ssa ja ne julkisesti näyttämällä sinulla on käytössäsi maksuton käyntikorttinäkymä, kotisivu ja tapahtumakalenteri!

Rekisteritietoja voi päivittää milloin vain oman eVILJO-tunnuksella, jonka saat sähköpostiisi rekisteröinnin jälkeen.

Lisää yhdistyksesi tiedot eVILJO:n rekisteriin.
Ajankohtaista

1.9.2016

Eskolan kylä – elävästi eteenpäin

Eskolan vireä teollisuuskylä sijaitsee Keski-Pohjanmaalla. Lähimmät kuntakeskukset ovat Kannus, Toholampi ja Sievi. Eskolan kehittämisestä vastaavat kylän n. 400 asukasta, jotka ovat perustaneet etujansa ajamaan Eskolan Kyläyhdistys ry:n. Kyläyhdistys on aktiivinen toimija ja sillä on pitkä kokemus erilaisista kehittämishankkeista ja muusta kylän hyväksi toimimisesta.Kyläyhdistyksen tärkein varainhankintamuoto on Eskolan Kesäteatteri, omin voimin pyöritetty harrastajateatteri. Teatterialue katsomoineen valmistui syyskesällä 2003, varsinainen teatteritoiminta aloitettiin vuonna 2004. Nykyään teatterin näytelmät houkuttelevat vuosittain tuhansia katsojia. Näytelmät ovat olleet enimmäkseen kantaesityksiä, kylän oman kirjailijan Arto Ojakankaan kynästä.

Kyläyhdistys tekee yhteistyötä Eskolan oman palveluyrityksen Eskolan Kyläpalvelu Oy:n kanssa ja on sen suurin yksittäinen omistaja. Kylä järjestää itse oman päivähoitonsa, ei-sairaanhoidollisen kotipalvelun ja ateriapalveluita (mm. lounasruokala pitopalveluineen). Tämä toiminta on saanut runsaasti valtakunnallista kiinnostusta osakseen. Parhaillaan kyläyhdistys hallinnoi Palveleva Yhteisö -hanketta, kyläpalveluiden kehittämiseksi edelleen.

Suomi 100 -teema tulee näkymään Eskolassa varmasti usein eri tavoin, mutta yhtenä esimerkkinä voidaan mainita Kotikuusi -dokumenttisarja, missä Eskola-talon, entisen kyläkoulun, pihaa koristava kuusi on esillä. Se istutettiin 50-vuotiaan Suomen kunniaksi juhlallisin menoin vuonna 1957, mukana oli tuolloin kyläkoulun oppilaita opettajineen sekä mm. paikallisia yrittäjiä.

Satavuotiasta Suomea tullaan muistamaan Eskolassa myös seminaarin myötä, joka liittyy uuden kyläpalveluiden opastuskeskuksen perustamiseen. Opastuskeskus tulee pitämään sisällään paitsi Eskolan oman kehitystarinan, myös maaseutuprofessori Eero Uusitalon laajan arkiston ja kirjallisen aineiston. Eskola tulee tarjoamaan mielenkiintoista tutkittavaa kaikille kylien ja maaseudun kehittämisestä kiinnostuneille.