eVILJO

Yhdistysten ja
yhteisöjen
kohtaamispaikka

eVILJO on yhdistyksiä ja yhteisöjä varten oleva rekisteri aktiivisen kansalaistoiminnan tueksi ja yhteistoiminnan kehittämiseksi. eVILJO vahvistaa toimijoiden tunnettavuutta, viestintää ja verkostoitumista.

Ylläpitämällä tietojasi eVILJO:ssa ja ne julkisesti näyttämällä sinulla on käytössäsi maksuton käyntikorttinäkymä, kotisivu ja tapahtumakalenteri!

Rekisteritietoja voi päivittää milloin vain oman eVILJO-tunnuksella, jonka saat sähköpostiisi rekisteröinnin jälkeen.

Lisää yhdistyksesi tiedot eVILJO:n rekisteriin.
Ajankohtaista

5.10.2016

Yhteistyötä ja talkoohenkeä Alaviirteellä

Alaviirteen kylällä on talkootyöllä pitkät perinteet. Talkoilla ja yhteishengellä on saatu aika monia suuriakin rakennuksia sekä perustettu monia osuuskuntia ja yhdistyksiä.Vielä nykyäänkin toimii kylällä yli 100-vuotias seura Alaviirteen Nuorisoseura ry, jolla on talkoovoimin rakennettu seurantalo (yli 715 m2 lämmintä tilaa), tanssipaikka Kalliokarilla meren rannassa sataman vieressä ja kahvilavintola Meripaviljonki, joka on rakennettu Alaviirteen Yhteisalueen (jakokunta) tontille. Jakokunta on kunnostanut satamaa ja venelaitureita. Yhteisillä talkoilla on monena vuonna kunnostettu sataman ja paviljongin paikoitusaluetta, johon mahtuu autoja suurtenkin tapahtumien järjestämiseen.

Meripaviljonki on kesäisin vuokrattu kylän nuorimmalle yhdistykselle, Alaviirteen Kyläyhdistys ry:lle kesäkahvilaksi ja juhlatilaksi. Jakokunta puolestaan rakennutti liki kymmenen vuotta sitten hirsirakentamisen kurssina Meripaviljongin viereen huolto-rakennuksen, jossa on nykyaikaiset wc-tilat kesäkahvilankin käytössä. Kyläyhdistyksen projektina ja suureksi osaksi talkoilla tehtiin kuluneena kesänä 2016 kesäteatterin katsomo paviljongin läheisyyteen, rakennutettiin katettunäyttämö ja siirrettiin kaksi vanhaa aittaa näyttämön molemmille puolille. Vielä syksykesällä on jakokunta koonnut grillikatoksen sataman rantakalliolle kyläläisten käyttöön.

Kylän juhlissa ja yleisötilaisuuksissa tarjoilujen järjestäjinä häärivät useimmiten Alaviirteen Maa- ja Kotitalousseuran naiset. Talkoovoimin tehtävillä juhlapitojen, hautajaisten ja muiden tilaisuuksien tarjoilutyöllä ja juhlien tarjoilukalustoa vuokraamalla kerätään rahaa. Tuotto käytetään retkiin ja muuhun jäsenten virkistystoimintaan. Vajaa kymmenen vuotta sitten järjestettiin peräkkäisinä vuosina ensin Alaviirteen koulun ja sitten Alaviirteen Nuorisoseuran 100-vuotisjuhlat. Molemmissa juhlapaikkana oli seurantalo ja tarjoilusta vastasivat tietysti Maa- ja kotitalousseuran naiset. Nuorisoseuran juhlaan oli samalla yhdistetty jakokunnan tarjoama kyläläisten joulujuhla.

Kylän yhteisenä voimanponnistuksena saatiin lähes 10 vuotta sitten säilytettyä kyläkoulu, joka silloin oli lakkautusuhan alla. Koulu toimii toistaiseksi edelleenkin. Koulun käyttö tapahtumissa tai edes koulun keittiön käyttö on käynyt aika hankalaksi kuntaliitoksen jälkeen. Yhteinen jakokunnan kustantama joulujuhla, joka muutaman vuoden välein on samalla koulun joulujuhla, on järjestetty vuoroin koululla ja seurantalolla. Jakokunta tarjoaa riisipuuron, kinkkuleivät ja torttukahvit. Nuorisoseura tarjoaa tilat ja maa- ja kotitalousseura valmistaa ja tarjoilee ruoan ja kahvit. Seurantalolla kylän ja koulun joulujuhlaan osallistuu n. 200 henkilöä.

Nykyisin kylätoiminta painottuu kesäkuukausina Meripaviljongin ympäristöön ja talvikaudella Nuorisoseuran talolle, Myllykahvilaan ja Rukoushuoneelle. Syyskauden avaa Pruukatahan -markkinat syyskuun toisena sunnuntaina. Ennen markkinatapahtumaa seurantalon ja myllyn ympäristö siistitään, myyntikojut pystytetään ja seurantalo siivotaan nuorisoseuran, kyläyhdistyksen ja maa- ja kotitalousnaisten yhteistyöllä. Markkinoilla kyläyhdistys myy ruokaa ja leivonnaisia Myllytuvalla, Maa- ja kotitalousseura pitää kahvilaa seurantalon aulassa ja nuorisoseuralla on makkaran ja arpojen myynti pihakojussa, joten kaikki saavat oman osansa tuotoista. 

Viime vuonna järjestettiin seurantalolla suuret konsertit kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran yhteistyönä. Sekä Arttu Wiskarin, että Yö -yhtyeen konsertit keräsivät noin 300 hengen yleisön. Taloudellinen tulos ei ehkä ollut toivotun hyvä, mutta kyläläisten mieleen tällaiset suuret tapahtumat jäävät pitkäksi aikaa. 

Kyläyhdistys on saanut projektirahaa näyttävien kylttien pystyttämiseen 8-tielle ja Alaviirteentielle. Kyltit ohjaavat Meripaviljongille ja Myllykahvilaan. Kyläyhdistyksen Myllykahvilaa on alkuvuosina pyöritetty osaksi talkoovoimin, mutta nyt on palkattu työntekijä oppisopimuskoulutuksena. Kahvila on avoinna kolmena iltana viikossa, keskiviikko, perjantai ja sunnuntai-iltaisin. 

Muutaman viime vuoden aikana on kylällä ollut suuria talkooponnistuksia, kun edellä kerrottujen lisäksi on seurantalon 2-kerroksinen vanha hirsiosa saanut uudet julkisivulaudoitukset ja maalauksen, kuistin ja takaportaikon, näyttävän ulkovalaistuksen ja asiallisen tilan öljysäiliöille. Rukoushuone on myös kokonaan saneerattu sekä sisä- että ulkopuolelta. Sekä Maa- ja kotitalousseura että Diakoniakylätoimikunta järjestävät rukoushuoneella joulumyyjäiset ja kevätmyyjäiset. 

Kaiken kaikkiaan pienellä kylällä on paljon toimintaa ja aktiivisista toimijoista monet toimivat ainakin kahdessa eri yhdistyksessä. Lisäksi alaviirreläisiä aktiiveja on ollut ja on edelleen mukana myös koko Lohtajan toiminnassa esim. Lohtajan Metsästysseurassa, Lohtajan Veikoissa ja Lohtajan Metsäkerhossa, joten yhdistys- ja talkootoiminta on tosiaan kylällä voimissaan. 

Tietysti täällä niin kuin kaikkialla muuallakin toivotaan, että myös nuoret löytäisivät mukaan kylän yhteisiin toimintoihin, ettei hyvä talkooperinne pääsisi hiipumaan.

 

Kirjoittanut Vuokko Kauppila,

Alaviirteen Nuorisoseuran sihteeri