Ajankohtaista

7.4.2017

POLJETTAVA OMPELUKONE KERTOO KRAATARIN TARINAN

Kaustiselle parhaillaan rakentumassa oleva Wirkkalan suvun elämäntyötä ja taiteellista perintöä esittelevä Kraatarimuseo on valinnut Suomen satavuotisjuhlavuoden teemaesineekseen poljettavan Singer-ompelukoneen. Ompelukone on kuulunut talossa asuneelle Juho Wirkkalalle (1855–1926), joka toi koneen mukanaan Amerikasta 1880-luvulla. Talo sai sittemmin nimen Juhon kraatari- eli räätäliammatin mukaan. Kraatarimuseo on Virkkalan Perinneseura ry:n hanke.

Kaustiselle parhaillaan rakentumassa oleva Wirkkalan suvun elämäntyötä ja taiteellista perintöä esittelevä Kraatarimuseo on valinnut Suomen satavuotisjuhlavuoden teemaesineekseen poljettavan Singer-ompelukoneen. Ompelukone on kuulunut talossa asuneelle Juho Wirkkalalle (1855–1926), joka toi koneen mukanaan Amerikasta 1880-luvulla. Talo sai sittemmin nimen Juhon kraatari- eli räätäliammatin mukaan. Ompelukoneen tarina esitellään keväällä K.H. Renlundin museo – Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon koordinoiman Meidän museo -hankkeen digitaalisessa esinetarinanäyttelyssä. Esinevalinnan myötä Kraatarimuseo vastaa myös Suomen Kotiseutuliiton Yksi esine, tuhat tarinaa -haasteeseen, joka on innostanut maamme paikallismuseoita juhlistamaan Suomen satavuotisjuhlavuotta kertomalla esineisiin liittyviä tarinoita.

Elias (1824–1894) ja Maria Wirkkala asuivat Kaustisen Virkkalan kylässä viiden lapsensa kanssa 1800-luvulla. Vanhantalon isäntä Elias harjoitti maanviljelyksen ohella muun muassa kärrynpyörien valmistusta, jonka taidon hän oli perinyt isoisältään.

Eliaksen ja Marian vanhin lapsi, Leena-Kaisa, sai pienen osan Wirkkalan tilasta yhdessä aviopuolisonsa Joonas Wirkkalan kanssa. Heille rakennettiin päätykamarillinen hirsitalo Varilantien varteen nälkävuosien aikana vuonna 1868. Eliaksen vanhin poika, Juho, kouluttautui räätäliksi, ja muistitietojen mukaan hän oli jo 12-vuotiaana ”täysinoppinut kraatari”. Vuosina 1883–1888 Juho Wirkkala asui Nasellessa Washingtonissa, josta palasi takaisin Kaustiselle vuosikymmenen lopulla. Amerikasta palattuaan Juho osti sisareltaan ja langoltaan heille rakennetun talon. Talo sai nimekseen Kraatari, kun Juho ryhtyi kraataroimaan ihmisille vaatteita Amerikasta tuomallaan poljettavalla ompelukoneella. Juhon Singer oli Kaustisen ensimmäinen ompelukone.

Juho Wirkkala meni naimisiin Anna-Liisa Kentalan kanssa vuonna 1889 ja perheen ensimmäinen poika, Ilmari syntyi 1890. Ilmarista kasvoi Kokkolan Suomalaisen yhteiskoulun ja Helsingin taidekoulun kautta taitelija ja kuvanveistäjä sekä myöhemmin Suomen ensimmäinen hautausmaa-arkkitehti. Ilmari Wirkkala oli tuottelias ja monipuolinen taiteilija, joka teki pitkälti toista sataa sankaripatsasta suomalaisille kirkkomaille ja laati yli 1300 piirustusta ja suunnitelmaa hautausmaille kaikkialle Suomessa.

Juhon toinen poika, Otto Wirkkala, jatkoi kraatarin ammattia ja asui taloa kuolemaansa, vuoteen 1966 saakka. Otto Wirkkala hankki uusia ompelukoneita, ja vanha, Juhon hankkima Singer lahjoitettiin sittemmin Kaustisen kotiseutuyhdistykselle. Singer on ollut esillä Kaustisen kotiseutumuseossa, josta se siirretään kesäkuussa 2017 avautuvaan Kraatarimuseoon.

Poljettavan Singer-ompelukoneen tarina on mukana Itsenäisyyden heijastumia -verkkonäyttelyssä, joka kokoaa yhteen keskipohjalaisten paikallismuseoiden esinetarinat osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Verkkonäyttely toteutetaan osana Meidän museo -hanketta, jota rahoittavat Pirityiset ry ja Rieska-Leader ry.

Kotiseutuliiton Yksi esine tuhat tarinaa -haaste Suomen itsenäisyyden juhlavuodelle
http://www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutuliitto-haastaa-museot-juhlavuoteen-2017-yhdella-esineella


Virkkalan Perinneseura ry

Katso käyntikortti »

eVILJO

Yhdistysten ja yhteisöjen kohtaamispaikka

eVILJO on yhdistyksiä ja yhteisöjä varten oleva rekisteri aktiivisen kansalaistoiminnan tueksi. Viljo vahvistaa yhdistyksen tunnettavuutta, viestintää ja verkostoitumista.

Ylläpitämällä tietojasi Viljossa ja ne julkisesti näyttämällä sinulla on käytössäsi maksuton nettisivu ja tapahtumakalenteri.

Rekisteritietoja voi päivittää milloin vain yhdistyksen oman eVILJO-tunnuksen kautta.

REKISTERÖIDY