eVILJO

Yhdistysten ja
yhteisöjen
kohtaamispaikka

eVILJO on yhdistyksiä ja yhteisöjä varten oleva rekisteri aktiivisen kansalaistoiminnan tueksi ja yhteistoiminnan kehittämiseksi. eVILJO vahvistaa toimijoiden tunnettavuutta, viestintää ja verkostoitumista.

Ylläpitämällä tietojasi eVILJO:ssa ja ne julkisesti näyttämällä sinulla on käytössäsi maksuton käyntikorttinäkymä, kotisivu ja tapahtumakalenteri!

Rekisteritietoja voi päivittää milloin vain oman eVILJO-tunnuksella, jonka saat sähköpostiisi rekisteröinnin jälkeen.

Lisää yhdistyksesi tiedot eVILJO:n rekisteriin.
Ajankohtaista

1.10.2017

VoKolle mielenterveys on pääasia

Voimaa Kokemuksesta ry. tai VoKo ry. perustettiin menneenä keväänä. Olemme yleishyödyllinen yhdistys ja teemme mielenterveys- ja päihdetyötä Himangalla, mutta myöhemmin myös tuolla ison kirkon puolella eli Kalajoella. Porukkamme on vielä pieni, mutta sitoutunut.Kuvassa oikealta vasemmalle:

Satu Roukala: hän vetää tanssiryhmiä ja tapaa päihdeasiakkaita.

Sanna Penttilä: hän on VoKon taiteilija. Hän ottaa vastaan mielenterveyspotilaita ja vastaa uusien kokemusasiantuntijoiden koulutuksesta.

Miikka Joensuu: hän hoitelee konttorihommia ja häärää hankemestarina sekä tapaa mielenterveys- ja päihdeasiakkaita.

  

Meidän toimintamme perustuu kokemusasiantuntijuuteen siis yksinkertaisesti siihen, että me tiedämme miltä meidän asiakkaistamme tuntuu. Me tiedämme millaisessa elämäntilanteessa he ovat, sillä me olemme olleet siinä samassa tilanteessa. Me muistamme miltä taivas näytti, kun oli pakko myöntää, että tämä on ongelma eikä se ole hallinnassa. Me muistamme senkin, kuinka tiukasti kurkkua kuristi, kun oli pakko soittaa terveyskeskukseen ja kertoa mikä tässä on hätänä. Me olemme kokeneet väärät lääkkeet, huonot terapeutit, oikeat lääkkeet ja hyvät terapeutit. Me olemme retkahtaneet ja jättäneet lääkkeemme syömättä. Olemme joutuneet aloittamaan alusta, mutta kaiken kompuroinnin jälkeen jokainen meistä on viimeinen päässyt toipumisen polulle. Me olemme olleet onnekkaita, sillä moni asia olisi voinut mennä pieleen. Meillä on ollut mahdollisuus kerätä kaikki se kokemus ja nyt on tullut aika antaa takaisin ja auttaa muita.

Kokemusasiantuntijuutta ei suinkaan keksitty Himangalla vetisen viime talven aikana, vaan ihan jossain muualla. Etelä- Suomen suurien kaupunkien sosiaali- ja terveyspalvelujen osana kokemuksen rintaääntä on kuunneltu jo 2000-luvun alusta lähtien. Järjestelmän näkökulmasta, kokemusasiantuntijuus voi tarjota hyvinvointipalveluja, mutta myös kehittää niitä. On tosi hienoa, että kaiken myllerryksen keskellä myös Soitessa on haluttu kuulla terveyspalveluiden käyttäjiä. Asiakasraadeissa kootaan tietoa ihmisten kokemuksista ja niiden pohjalta pyritään tekemään hyvin kouriin tuntuvia ehdotuksia palveluiden parantamiseksi.

VoKo ry:n sääntöihin kirjattiin kunnianhimoinen tavoite toimia yhteiskunnallisena keskustelijana ja parantaa siten päihde- ja mielenterveysasiakkaiden asemaa. Meidän tavoitteenamme on arkipäiväistää mielen sairauksia ja mieleen liittyviä muita ongelmia. Ajatus saattaa tuntua suureelliselta.

Meille riittäisi se, että pääsisimme samalle viivalle kilpirauhasen kanssa. Kuvitellaanpa kahta nuorta, joilla molemmilla on ongelmia nukkumisen kanssa. Heidän pulmaansa tutkitaan ja diagnoosit syntyvät melko pian. Toisen uneliaisuus johtuu kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja toisen lievästä tai keskivaikeasta masennuksesta. Toisen unet paranevat Thyroxin- nimisillä valkoisilla tableteilla. Myös toisen nuoren vaiva hellittää, mutta hänen tablettiensa nimi on Seronil.

Koulun ruokallassa pitkä pöytä on täysi, sillä koko kaveriporukka on paikalla. Joku keksii kysyä, mikä teillä oli, kun te kävitte siellä lääkärissä? Kummasta lääkkeestä on helpompi puhua?

Yhdistyksemme toteuttaa kolmivuotisen Pääasia- hankkeen. Toimintamme alkaa toden teolla 1.10., jolloin alkaa Satu Roukalan vetämä kuntouttava tanssiryhmä ja vertaistukiryhmä nimeltä KELA- kerho. Kerhossa raivataan polkua läpi Kelan tukiviidakon ja tehdään yhdessä selkeitä hakemuksia. KELA- kerhossa opastetaan myös käyttämään Kela.fi, Vero.fi, Kanta.fi ja muita viranomaistietokantoja unohtamatta työeläkevakuuttajien vastaavia palveluja.

VoKo ry. tarjoaa myös vertaisen keskusteluapua. Meille tullessaan asiakkaan ei tarvitse miettiä, miten hän tämän asian selittäisi, sillä meiltä löytyy ihminen joka voi jakaa hänen kokemuksensa. Lisäksi tarjoamme asiakkaillemme tukihenkilön avuksi arkeen. Mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa painivalle pienistä asioista, voi kasvaa ylitse menemättömiä esteitä. Puhelimeen tarttuminen voi nostaa sykettä ja saada kämmenet hikoamaan. Terveyskeskuksen ajanvaraukseen soittaminen voi ollakin jo tekemätön paikka. Meidän tehtävä on kysyä, kuinka asiakas haluaa tulla autetuksi. Itse soittamisen pelosta toipunut huomaa ongelman herkemmin ja osaa tehdä juuri sen oikean kysymyksen.

Terveisin Miikka Joensuu, pj. VoKo- ry, hankemestari Pääasiahanke.